Speakeasyn tarina gangsterimaailmasta


Siipien tarina alkoi Yhdysvalloista, josta ne tulivat Suomeen. Speakeasyn tarina kertoo gangsterimaailmasta, jonka historian kuuluisin henkilö on mafiapomo Al Capone.

Yhdysvaltalainen gangsteri Alphonse Gabriel Capone, joka tunnettiin paremmin nimellä Al Capone, syntyi New Yorkissa vuonna 1899 italialaissiirtolaisten perheeseen. Hän liittyi jo teini-ikäisenä nuorisorikollisjengeihin, ja vaikka hän oli fiksu, hän lopetti koulun 14-vuotiaana.

Kuuluisat arpensa hän sai työskennellessään 18-vuotiaana baarimikkona ja portsarina mafiapomo Frankie Yalen omistamassa Harvard Innissä. Hän sai lempinimen Scarface, Arpinaama. Vuonna 1918 Capone tapasi irlantilaisen Mary Coughlinin. He menivät naimisiin ja saivat poikalapsen, Albert ”Sonny” Francisin.

Caponen murhattua 1919 kaksi miestä New Yorkissa Yale lähetti hänet Chicagoon. Caponea ei koskaan tuomittu murhista, koska kukaan ”ei ollut nähnyt tai kuullut mitään”. Chicagossa Capone alkoi työskennellä John Torrio -nimisen gangsterin kanssa viinantrokaus-, uhkapeli- ja prostituutiobisneksessä. (USA:n kieltolaki 1920–1933) Torriota ammuttiin ja hän päätti jättää Chicagon, jolloin Capone otti hänen paikkansa.

Caponesta tuli Chicagon suurin viinatrokari (bootlegger). Hänen vuositulojensa arvioidaan olleen parhaimmillaan 100 miljoonaa dollaria. Nimellisesti hän oli huonekalukauppias. Capone oli häikäilemätön ja surmautti kilpailijansa ennen kuin nämä kasvoivat liian vahvoiksi. Al Capone antoi myös käskyn murhauttaa valtiovarainministeriön agentti Eliot Nessin, joka jahtasi viinatrokareita, mutta suunnitelma epäonnistui. Yhdeksästä Lahjomattomasta (The untouchables) hän onnistui surmauttamaan vain yhden. Capone piti yllä tiukkaa kuria ja järjestystä. Hänen laittomissa panimoissaan piti saada sata litraa olutta valmiiksi joka päivä. Jokainen panimo oli käynnissä vain pari tuntia yössä mahdollisten ratsioiden välttämiseksi. Tynnyrien valmistus ja pesupaikatkin oli järjestetty erikseen. Caponella oli myös yksi laillinen tehdas, joka valmisti alkoholitonta viinankorviketta. Salakapakassa (Speakeasy) piti vain lisätä korvikkeeseen alkoholi.

Vuonna 1931 Capone tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen veronkierrosta. Kun hän yhä vankilasta käsin pystyi hoitamaan bisneksiään, hänet lähetettiin 1934 tiukasti valvottuun Alcatraziin, mikä kieltolain kumoamisen ohella merkitsi Caponen imperiumin hiipumista. Hänet vapautettiin vuonna 1939, jonka jälkeen hän vietti loppuelämänsä rauhallisesti ilman rikoksia. Al Capone kuoli 1947 Floridassa, ja hänet haudattiin Chicagoon.

Lähteet: Chicago History Museum, www.crimelibrary.com, Wikipedia